Skip to main content

Χάντμπολ ΑΣΕ Δούκα: Διακρίσεις με… σεβασμό στο παρελθόν και όραμα για το μέλλον…

Δύο κατακτήσεις πρωταθλημάτων στις κατηγορίες Νέων και Εφήβων, δυο ασημένια μετάλλια σε παίδες και Παμπαίδες Α’, ένα χάλκινο στους Παμπαίδες Β’ και άξιος φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος στους Άνδρες

Αυτά είναι μερικά από τα «κατορθώματα» του χαντμπολικού ΑΣΕΔ τη σεζόν που ο Σύλλογος συμπληρώνει 45 χρόνια από την ίδρυση του!

«Καμία ομάδα δεν μπορεί να έχει παρόν και μέλλον εάν δεν σέβεται το παρελθόν της», έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο πρόεδρος Κωστής Δούκας για αυτό και ο ΑΣΕΔ, από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του, «έχτισε» σε στέρεες βάσεις μία μεγάλη ομάδα. Μία ομάδα που εμπνέει, που βγάζει υγεία και η οποία έχει ΟΛΑ τα φόντα να βλέπει μόνο ψηλά.

Το επιστέγασμα και η ανταμοιβή της πολυετούς προσπάθειας δεν είναι μόνο οι τίτλοι και οι διακρίσεις αλλά και το όραμα για το μέλλον, και αυτό αποτυπώνεται στα λόγια ενός εκ των ιδρυτών του Συλλόγου, του Παντελή Λέτσιου, που βλέπει χρόνο με το χρόνο τον Σύλλογο να μεγαλώνει και να ωριμάζει.

«Η δουλειά που γίνεται στον ΑΣΕΔ από την πρώτη ημέρα δεν φέρνει μόνο επιτυχίες αλλά και πίστη για ένα καλύτερο αύριο» τονίζει χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Με υπευθυνότητα, συνέπεια, διάρκεια και αισιοδοξία καταφέραμε να δημιουργήσουμε κάτι πολύ δυνατό και ο Σύλλογος, όχι μόνο να έχει δραστηριότητα, αλλά και διακρίσεις.

Σκοπός μας ήταν άλλωστε από την αρχή, τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και στην πορεία να ακολουθήσουν οι επιτυχίες. Και τα καταφέραμε. Οι ακαδημίες μας επιτελούν κοινωνικό έργο και τα αγωνιστικά μας τμήματα είναι πάντα στην επικαιρότητα. Η προσπάθεια που γινόταν και γίνεται είναι συλλογική και αυτό είναι και το μυστικό μας».

Ο γενικός αρχηγός του τμήματος Χάντμπολ, Κωνσταντίνος Αλεξίου βρίσκεται στο «τιμόνι» του Συλλόγου την τελευταία τετραετία και με σταθερά και μεθοδευμένα βήματα προσπαθεί να διαφυλάξει με κάθε τρόπο αυτή την… κληρονομιά: «Όταν μου προτάθηκε πριν από τέσσερα χρόνια η θέση του Γενικού Αρχηγού, είχα επίγνωση του φορτίου που καλούμουν να αναλάβω. Η κληρονομιά που άφηναν οι προκάτοχοι μου ήταν βαριά δεδομένου ότι ο ΑΣΕΔ πρωταγωνιστεί στο χάντμπολ για παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες χωρίς εντούτοις να κάνει καμία έκπτωση στο κομμάτι των ακαδημιών, οι οποίες είναι αιμοδότης όχι μόνο της ανδρικής μας ομάδας, αλλά και της εθνικής.            

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό, είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένος που από κοινού με όλους τους συνεργάτες μου υλοποιείται ένα μακροπρόθεσμο πλάνο που έχουμε βάλει και πλέον δρέπουμε τους καρπούς. Η ανδρική μας ομάδα στηρίζεται ως επί το πλείστον σε παιδιά που προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας, ενώ οι εθνικές ομάδες σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες απαρτίζονται από αρκετούς αθλητές του ΑΣΕΔ με πιο τρανό παράδειγμα αυτό της παρουσίας 6 παικτών μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, κάτι που αποτελεί ύψιστη τιμή για όλους μας.

Ωστόσο, η παραγωγική διαδικασία δεν σταματάει και εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Βάσει αυτού, θέλουμε να διογκώσουμε τη δεξαμενή των αθλητών βελτιώνοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής. Είμαστε πολύ τυχεροί λοιπόν που διαθέτουμε πληθώρα ικανών προπονητών και ένα εξαιρετικά αξιόλογο team που τους πλαισιώνει, ενώ η επιστροφή στο Δαϊς είναι ένα μεγάλο όπλο που θα μας βοηθήσει σημαντικά. Ταυτόχρονα, έχουμε θέσει μία σειρά από νέους στόχους που θα διευκολύνουν το έργο μας αποκομίζοντας ακόμα μεγαλύτερα οφέλη έχοντας ως κινητήριο δύναμη το σχολείο μας, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, αλλά στοχεύοντας επιπλέον να αγκαλιάσουμε και ολόκληρη την περιοχή του Αμαρουσίου και όχι μόνο».

Ο πολύπειρος τεχνικός, Κώστας Τσαβδαρίδης επέλεξε να περιγράψει όλα όσα βιώνει στον Σύλλογο με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη: «Τη μαγεία δεν την πιάνεις με την ερμηνεία της μαγείας, πόσο μάλλον με την περιγραφή της ερμηνείας της μαγείας. Ή κελαηδάς ή σωπαίνεις. Δε λες: αυτό που κάνω είναι κελαηδητό», τόνισε αρχικά για να συνεχίσει: «Τη δική μας μαγεία τη συναντάς όταν πηγαίνεις στο ανοιχτό γήπεδο και βλέπεις 20 πιτσιρίκια να ανυπομονούν να ξεκινήσει η προπόνηση. Ζέστη, κρύο, βροχή, αυτοί εκεί παρόντες για να ακούσουμε το κελαήδισμα τους  αυτό που χτίζεται με κόπο και ιδρώτα. Δεν παίζει ρόλο το που αλλά το πως! Ναι, είναι αλήθεια όσο πιο πολύ δουλεύεις τόσος πιο τυχερός γίνεσαι. Μυστικά και κρυφές συνταγές δεν υπάρχουν στον αθλητισμό. Η σημερινή εποχή σου δίνει την δυνατότατα εύκολα να παρατηρείς, να μαθαίνεις, να διαβάζεις συνέχεια, να αναπτύσσεις την ικανότητα, να παίρνεις αποφάσεις, να προσαρμόζεσαι και στο τέλος να βιώνεις, να κατακτάς».

Ο Κώστας Τσαβδαρίδης παρομοιάζει τον ΑΣΕΔ με μια… ορχήστρα με εξαιρετικούς μουσικούς και εξηγεί το πώς η… δύναμη την παρέας μπορεί να χαράξει τον δρόμο προς την επιτυχία: «Αν έβαζα σε όλο το οικοδόμημα έναν τίτλο, αυτός θα ήταν… Η δύναμη της παρέας… Μια παρέα μεγάλη, σαν μια ορχήστρα με πολλούς εξαιρετικούς μουσικούς που ο καθένας προσθέτει τις νότες του για την συμφωνία,  το όραμα, το project και αλήθεια, είναι μοναδικό. Διοίκηση, έφοροι, γραφείο, σχολείο, προπονητές, αθλητές, γονείς, φίλοι, όλοι παλιοί και νέοι, κοντά μας. Εμπιστοσύνη, εκτίμηση, σεβασμός στον άνθρωπο, στο έργο, στο ταξίδι, ενισχυμένα με υπομονή, μεράκι και ατέλειωτες ώρες δουλειάς. Αλήθεια, δεν καμαρώνουμε τόσο για τις επιτυχίες αλλά περισσότερο για το γεγονός ότι στα δύσκολα, πολλά χέρια θα απλωθούν να σε στηρίξουν και αυτό μας κάνει ξεχωριστούς. Η νίκη άλλωστε έχει πολλούς πατεράδες αλλά η ήττα πολλές φορές είναι ορφανή κάτι που όμως δεν συμβαίνει σε εμάς αφού για να κερδίσεις πρέπει πρώτα να μάθεις να χάνεις.

Μικρές νίκες, μικρές δουλειές στην καθημερινότητα, απόκτηση καλών συνηθειών εντός και εκτός γηπέδου μας βοηθούν να κάνουμε πιο εύκολο και πιο προσβάσιμο τον… ανήφορο. Τυχερά τα παιδιά, τυχεροί όμως κι εμείς. Σε κάθε τμήμα μοιράζουν τη γνώση τους τουλάχιστον πέντε με έξι άνθρωποι. Ο προπονητής τους, οι προπονητές της παραπάνω ή της παρακάτω ηλικιακής κατηγορίας, ο τεχνικός της ανδρικής ομάδας, ο προπονητής τερματοφυλάκων, αλλά και ο προπονητής φυσικής κατάστασης. Σε αυτούς προστίθενται άλλοι τόσοι που τρέχουν για να οργανώσουν με τους γονείς να δείχνουν εμπιστοσύνη σε αυτό το έργο.

Βάσει όλων των παραπάνω, είναι ζήτημα χρόνου να φτάσεις ψηλά χωρίς όμως αυτό να είναι αυτοσκοπός. Έχουμε τις αγωνίες μας, τις ανασφάλειες μας για να βρούμε τον τρόπο να μάθουμε να δουλέψουμε πιο ποιοτικά, πιο σωστά, πιο μεθοδικά και να μοιάσουμε αυτούς που θαυμάζουμε. Καμαρώνουμε για τα παιδιά μας που αναπτύσσονται κοινωνικά, μαθησιακά και αθλητικά και κοντά τους μαθαίνουμε και εμείς. Μικροί και μεγάλοι».  

Ο έμπειρος τεχνικός δεν ξεχνά ποτέ τα λόγια του αείμνηστου Γιάννη Δούκα, ιδρυτή του Συλλόγου: «Ο Γιάννης Δούκας, πατέρας αυτού του Συλλόγου μας έλεγε… Από το καλό, υπάρχει το καλύτερο… και με αυτό πορευόμαστε και εμείς. Ξέρουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος και είμαστε στο ξεκίνημα να φτάσουμε εκεί που κοιτάμε και ονειρευόμαστε».

Με οδηγό λοιπόν το παρελθόν, «χτίζουμε» το παρόν και οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον πάντα με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες που διέπουν τον Σύλλογο. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας και όλοι στην ομάδα παραμένουν ετοιμοπόλεμοι για να βάλουν το… λιθαράκι τους στο οικοδόμημα που λέγεται «ΑΣΕΔ».