Τσαβδαρίδης: «Να ρίξουμε το βάρος στις μικρές ηλικίες, ώστε να εξελίξουμε το άθλημα»
Ο πρώτος τίτλος της χρονιάς στα τμήματα υποδομών του ΑΣΕ Δούκα ήρθε από την εφηβική ομάδα του Χάντμπολ. Οι «μπλε» κρέμασαν στο στήθος το χρυσό μετάλλιο στο 43ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα γράφοντας μια ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του Συλλόγου. Ο Κώστας Τσαβδαρίδης ήταν ο «καθοδηγητής» αυτής της ομάδας που έκλεισε με ιδανικό τρόπο έναν μεγάλο αγωνιστικό κύκλο. Ο πολύπειρος Coach μίλησε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος τονίζοντας αρχικά: «Είναι μια γενιά αθλητών που στην πορεία κατέκτησε πάρα πολλούς τίτλους. Τα παιδιά πέρα από τα σωματικά χαρακτηριστικά, θωρακίστηκαν με την πολύ διάθεση και αγάπη που είχαν για δουλειά, όμως αυτό που τους ξεχώριζε ήταν η προσωπικότητα και η ευφυΐα με τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τους αγώνες. Είναι παιδιά που τους άρεσε να αναλαμβάνουν αποφάσεις και να συμμετέχουν στο σύνολο της ομάδας και αυτό τους ξεχώρισε. Βοηθούσαν πάρα πολύ το έργο του προπονητή, γιατί είχαν πάρα πολύ καλούς επεξεργαστές. Όλη η διαδικασία προπόνησης ήταν για να μάθουν να λύνουν προβλήματα. Αυτό μας έκανε σαν ομάδα να ξεχωρίζουμε και ακόμα πιο εύκολα όταν ήμασταν προπονημένοι. Μια παρένθεση εδώ, η περσινή χρονιά από το σύνολο των προπονήσεων από 320 προπονητικές μονάδες, πέσαμε ζήτημα στις 60-70 μαζί με τα παιχνίδια λόγω πανελληνίων εξετάσεων και πετύχαμε τον στόχο τα παιδιά να περάσουν στην πρώτη επιλογή. Εκεί κάναμε και μια μικρή “κοιλιά”. Οπότε αυτό μας βοηθούσε σε παιδιά με πολύ καλή νοημοσύνη μέσα στο παιχνίδι, εύκολα να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις συνθήκες τις οποίες δημιουργούσε ο εκάστοτε αντίπαλος. Δεν είμαστε τόσο περήφανοι για τους τίτλους, σίγουρα είναι κάτι μοναδικό, αλλά για αυτό που είμαστε χαρούμενοι είναι ότι πολλά από αυτά τα παιδιά συνεχίζουν και στα μαθήματα καλά και έχουν περάσει σε σχολές που ήθελαν, αλλά και πολλοί είναι μέλη της πρώτης ομάδας και σε εθνικές και αυτό σαν προπονητές αναπτυξιακών μας κάνει να καμαρώνουμε».
«ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ»
Ο Κώστας Τσαβδαρίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη δουλειά που γίνεται στις αναπτυξιακές ηλικίες του Συλλόγου καθώς και στη νοοτροπία της διοίκησης: «Η δουλειά που γίνεται είναι ξεχωριστή. Έχουμε έναν Σύλλογο και ανθρώπους που μας υποστηρίζουν πάρα πολύ. Πέρα από την υλική ανταμοιβή, δεν βιάζονται και πιστεύουν πάρα πολύ σε αυτό που κάνουμε. Έτσι, δεν πιεζόμαστε ούτε για νίκες ούτε για τίτλους. Ξέρουν πολύ καλά ότι δουλεύοντας συστηματικά και με υπομονή ο τίτλος είναι ζήτημα χρόνου. Επίσης, ασχολούμαστε πάρα πολύ με τον αθλητή. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό για εμάς, θα το πιέσουμε, ώστε να γίνει όσο καλύτερο μπορεί σε όλα και να κάνει πάντα το κάτι παραπάνω. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα το θωρακίσουμε, ώστε να αναλαμβάνει αποφάσεις στην καθημερινότητα του, στην προπόνηση και στο παιχνίδι. Αυτό αναπτύσσει πάρα πολύ το χαρακτήρα τους όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στο μαθησιακό κομμάτι, στο οποίο στεκόμαστε. Αν μπορέσουμε μέσα από τον σωστό προγραμματισμό των παιδιών να τα καταφέρνουν και να “σκοράρουν” και στα δύο καλά, έχουμε μαζί μας και τις οικογένειες, οι οποίες μας στηρίζουν για να συνεχίζουμε το έργο μας. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την διάθεση που έχει η οικογένεια να υποστηρίξει όλο αυτό το έργο με τις καθημερινές διαδρομές, οικονομικά και με πάρα πολλές θυσίες και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Συνεχίζοντας παρατηρούμε ότι τα παιδιά εξελίσσονται σαν προσωπικότητες και μετά για εμάς είναι πάρα πολύ εύκολο όταν έχουμε πάρα πολλούς “προπονητές” μέσα στο γήπεδο να μπορέσουμε να φτάνουμε σε τίτλους. Θα μπορούσαμε άνετα να τους καθοδηγήσουμε να κάνουν μια νίκη, αλλά είναι σαν να τους δίνουμε ένα ψάρι και θα φάνε μια φορά, ενώ αν τους μάθουμε να ψαρεύουν θα γίνεται συνέχεια και εκεί αποσκοπούμε, να λαμβάνουν δηλαδή οι ίδιοι αποφάσεις. Έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν».
«ΕΙΝΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ»
Ο πολύπειρος τεχνικός του ΑΣΕΔ έχει περάσει από όλα τα προπονητικά πόστα του Συλλόγου. Από την ανδρική ομάδα βρέθηκε στην αναπτυξιακές ηλικίες και εξηγεί ποιες είναι οι διαφορές στο να προπονείς άνδρες ή παιδιά: «Στα αναπτυξιακά διαμορφώνεις τον χαρακτήρα. Επενδύεις στην καθημερινότητα να εξελίξεις το παιδί και να το θωρακίσεις, με όσα είπα και παραπάνω. Στέκεσαι πάρα πολύ στο να κάνεις τον αθλητή να πιστεύει αυτό που κάνει και να το μάθεις να κάνει κάθε φορά ένα βήμα μπροστά. Η διαφορά είναι ότι στους άνδρες ανά πάσα στιγμή μπορεί αν έχεις χρήμα να επηρεάσεις την εξέλιξη της ομάδας. Δηλαδή, να επενδύσεις σε προσωπικότητες και να επιλέξεις επίπεδο. Εκεί, η διαχείριση είναι να τους κάνεις ομάδα και όχι τόσο να τους εξελίξεις και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι για να πετύχεις. Εγώ προτιμώ να προπονώ αναπτυξιακά τμήματα, γιατί είναι πιο ελκυστικό να βλέπεις την εξέλιξη τους σε όλα τα επίπεδα. Έχω ζήσει πρωτάθλημα και Κύπελλο με τους άνδρες και είμαι πολύ τυχερός, αλλά η χαρά που μου δίνει όταν ξεκινάω να έχω ένα παιδάκι από μικρό και να το εξελίσσω μέχρι την εφηβεία του, δεν ανταλλάσσεται. Θα επιστρέψω κάποια στιγμή στους πάγκους των ανδρών, γιατί όλα τα παιδιά μεγαλώνουν και νομοτελειακά θα πάμε και εκεί».
«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ»
Κλείνοντας, ο Κώστας Τσαβδαρίδης σχολίασε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις νέες γενιές των αθλητών προκριμένου προκειμένου να «χτιστεί» το μέλλον του Ελληνικού Χάντμπολ: «Αν έδινα μια ευχή για το ελληνικό χάντμπολ είναι να κατέβουμε όλοι προς τα κάτω. Πιστεύω όλο το μυστικό είναι στις μικρές ηλικίες. Να μπορούμε να δημιουργήσουμε αθλητές με τα χαρακτηριστικά τα οποία ζητάμε στους μεγάλους. Είναι πολύ εύκολο όταν έχεις χρήματα να δημιουργείς μια ανδρική ομάδα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φτιάχνεις από κάτω αθλητές. Αν δεν γίνει αυτό, όσα χρήματα και να έχεις θα επιλέγεις μόνο ξένους και όχι Έλληνες για να στελεχώνεις τις ομάδες. Αν θέλεις να εξελιχθείς σαν άθλημα, αλλά και σαν εθνικές ομάδες πρέπει να ρίξουμε το βάρος στις μικρές ηλικίες και να μην το θεωρούμε αγγαρεία. Είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να εξελίσσουμε το άθλημα μας».