Skip to main content

Ιωάννης Φ. Δούκας

Ιδρυτής
Ιωάννης Φ. Δούκας

Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Καπέσοβο (Ζαγοροχώρια) του νομού Ιωαννίνων.

Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ως καθηγητής στη Β’/θμια Εκπαίδευση έφθασε στο βαθμό του Λυκειάρχη (Μ.Κ. 1).

Συνέγραψε βιβλία Μαθηματικών και πολλά άρθρα εκπαιδευτικού περιεχομένου.

  • Ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Ελληνικών Σπουδών, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος από το 1975 (μετά την παραίτηση του Χριστόφορου Στράτου από την Προεδρία, προκειμένου να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή του τόπου).
  • Πρόεδρος του Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής της Α.Ε. «Εκπαιδευτήρια Δούκα, Παλλάδιον Λύκειον», που είναι οικογενειακό και προσωπικό του έργο.
  • Πρόεδρος του «Αθλητικού Συλλόγου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα» (Α.Σ.Ε.Δ.).
  • Mέλος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων.

Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος σε πολλές επιτροπές που έχουν σχέση με θέματα Παιδείας. Μεταξύ αυτών και στην επταμελή επιτροπή που συγκρότησε το 1990 ο τότε Πρωθυπουργός Καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας για μελέτη και υποβολή προτάσεων στη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής.

Ειδικός σύμβουλος του Χρ. Στράτου, όταν ήταν υπουργός Ε.Π.Θ.

Οραματίστηκε και πραγματοποίησε την κατασκευή μνημείου αφιερωμένου στον ‘Ελληνα δάσκαλο, το οποίο είναι τοποθετημένο στην πλατεία Μαδρίτης (πίσω από το Ξενοδοχείο Hilton).

‘Εχει τιμηθεί για την προσφορά του στην Εκπαίδευση:

  • από τη Γαλλική Κυβέρνηση (διάταγμα της 1/10/2004 του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας) με τον τίτλο του Chevalier dans l’ordre des Palmes Academique
  • από την ‘Ενωση Ευρωπαίων Εκπαιδευτικών
  • από την Ακαδημία Αθηνών για την καταγραφή των «Μνημείων Ορθοδοξίας στην Αλβανία»
  • από τον ΟΜΕΠΟ (δύο φορές)
  • από το Δήμο Αθηναίων

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Δούκα, καθηγήτρια Αγγλικών.

Εχει δύο παιδιά, την Ελένη Δούκα-Πατέρα, πτυχιούχο της Α.Π.Α. με μεταπτυχιακά στο London University (Σχολική Ψυχολόγος) και τον Κωνσταντίνο Δούκα, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Καθηγητή Πληροφορικής, με μεταπτυχιακά στο Columbia University και στο Μ.Ι.Τ. στην Πληροφορική. ‘Εχει και έξι εγγόνια, το Δημήτρη, το Γιάννη τη Χρυσάνθη-Ειρήνη, το Γιάννη, το Φίλιππο και τη Χρυσήνη.

Στην ερώτηση «τι σημαίνει ο ΑΣΕΔ για εσάς» απαντάει αφοπλιστικά «Είναι πάρα πολλά αυτά που ο ΑΣΕΔ σημαίνει για μένα, για αυτό άλλωστε και τον ίδρυσα! Τα βασικότερα είναι: μια καλή και υγιεινή ζωή για τα παιδιά μας, μια ευχάριστη παρέα για τους γονείς και ένα πνεύμα συνεργασίας με κοινούς στόχους για όλους»

Έφυγε από τη ζωή στις 23 Φεβρουαρίου 2016, σε ηλικία 89 χρόνων